Menu

Bulgaristan Vizesi


Antik Roma kalıntıları, orta çağ kiliseleri, Osmanlı egemenliğinin izleri ve modern yapılarıyla keyifli bir deneyime hazır mınız?

Ülkemizin kültürüne en yakın ülkelerden biri olan Bulgaristan, yıllar içinde göstermiş olduğu gelişim ile Balkan ülkelerinin parlayan yıldızı haline gelmiştir. Bulgaristan’da sırasıyla Roma, Bizans ve Osmanlı egemenlikleri yaşandığı için bu dönemlerden kalan yapılar ve zengin kültürü ile turistlerin tercih ettiği ülkeler arasındadır. Tarihi köprüleri, manastırları, sanat müzeleri, kayak merkezleri, festivalleri, müthiş doğa parkı ve Karadeniz kıyısı boyunca uzanan plajları ile görülmesi gereken ülkelerin başında gelmektedir. Mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında;

  • Sofya: Bulgaristan'ın başkenti olan Sofya; Alexander Nevsky Katedrali, St. George Rotunda, Rus Kilisesi ve Vitosha Dağı gibi önemli turistik noktalara ev sahipliği yapar.
  • Plovdiv: Antik Roma dönemine dayanan Plovdiv; Eski Şehir, Nebet Tepe, Roma Tiyatrosu ve Dzhumaya Camii gibi tarihi ve kültürel zenginliklere sahiptir.
  • Veliko Tarnovo: Ortaçağ başkenti Veliko Tarnovo; Tsarevets Kalesi, Patriarchal Kilise ve Asenevtsi Anıtı gibi tarihi mekanlara ev sahipliği yapar.
  • Nessebar: UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Nessebar; antik kalıntıları, eski kiliseleri ve Karadeniz kıyısındaki güzellikleri ile ünlüdür.
  • Rila Manastırı: Rila Manastırı, Rila Dağları'nda bulunan ve Orta Çağ'dan kalma önemli bir manastırdır. Freskleri ve doğal güzellikleriyle bilinir.
  • Bansko: Bansko, Pirin Dağları'nda yer alan popüler bir kayak ve turistik merkezdir. Tarihi kasabesi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilere çekici bir atmosfer sunar.
  • Kazanlak: Kazanlak, Güller Vadisi ve Kazanlak Mezarları gibi önemli arkeolojik ve doğal alanlara ev sahipliği yapar.
  • Varna: Varna, Karadeniz kıyısında yer alan ve Altın Kum Plajı ile ünlü olan bir şehirdir. Aynı zamanda Arkeoloji ve Etnografya Müzesi gibi kültürel mekanları içerir.
  • Balcık: Balcık, sahil şeridi boyunca güzel bahçeleri ve Balcık Sarayı gibi önemli tarihi yapılarıyla tanınır.
  • Madara Reiter: Madara Reiter, Orta Çağ'dan kalma bir kaya kabartmasıdır ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alır.
  • Ruse: Ruse, Denube Nehri kıyısında yer alan ve güzel mimarisiyle bilinen bir şehirdir. Freedom Meydanı ve Dohodno Zdanie (Kar getiren bina) önemli yerlerdendir.
  • Belogradçik Kaya Formasyonları: Belogradçik, ilginç kaya oluşumları ile ünlüdür. Belogradçik Kalesi'nin yanında yer alan bu formasyonlar, doğal bir harikadır.

Gelişmekte olan ekonomisi ve ticari olanakları sebebi ile Bulgaristan’da iş ortaklığı yada ticari yatırım yapmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır.

Bulgaristan ve Türkiye arasında 2007 yılında imzalanan anlaşmaya göre; iki ülke vatandaşları seyahatleri için geçerli olan pasaportlar veya pasaport yerine geçen belgeler ile anlaşmalı tarafın topraklarında belirli bir süre kalabilir yada transit geçiş yapabilirler.

Başvuru yapacağınız vizenin süresi ve hazırlanması istenilen evraklar, vize çeşidine göre farklılık göstermektedir. Bunların dışında Bulgaristan vize ücretleri hakkında internette birçok bilgi bulunmaktadır. İnternette farklı ücretlerle karşılaşmanız muhtemel olduğu için vize ücretleri ile ilgili sağlıklı bilgiyi uzman danışmanlarımızdan öğrenebilirsiniz.

Turistik Vize

Turistik Vizesi; gezi, eğlence, tur ve benzeri sebeplerden dolayı Bulgaristan’a kısa süreli seyahat etmek isteyen kişilerin alması gereken kısa süreci C tipi vize türüdür. Bulgaristan turistik vizesi tek girişli olarak verilmektedir. Eğer Bulgaristan’a birden fazla turistik seyahat planlıyorsanız, çok girişli Bulgaristan turistik vizesi talebinizi ve bunu kanıtlar belgeleri ibraz etmeniz gerekmektedir.


Ticari Vize

Ticari vize, Bulgaristan’a ticari faaliyet, fuar, toplantı, konferans ya da iş görüşmesi maksadı ile seyahat planlayan kişilerin başvurması gereken ve 90 güne kadar verilen C tipi vize türüdür. Türkiye’de çalışan ya da şirket sahipleri/ortakları ticari vize başvurusunda bulunabilirler. Ticari faaliyetin ve başvuru yapan kişinin durumuna göre uzun süreli D tipi vize olarak başvuru yapılabilir.


Transit Vize

Transit vize bir ülkeden başka bir ülkeye giderken güzergah üzerinde bulunan ülke sınırlarından geçebilmek için alınması gereken ve kısa süreli verilen C tipi vize türüdür. 3 çeşit Bulgaristan transit vizesi vardır. Bunlar;

  • Tek girişli vize
  • Çift girişli transit vize
  • Multi Girişli transit vize (Ticari olarak sürekli iş seyahati yapan kişilerin başvuru yapabileceği transit vize türüdür ve 1 yıla kadar düzenlenebilmektedir)

Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi

Aile ve arkadaş ziyareti vizesi, Bulgaristan’da oturum izni olan veya o ülkenin vatandaşı olan aile bireyi yada arkadaş ziyareti için planlanan seyahatlerde başvurmanız gereken, kısa süreli (90 güne kadar) vize kategorisinde olan C tipi vize türüdür. Bu vize ile sadece Bulgaristan topraklarında kalabilirsiniz ve vizeniz ile başka bir ülkeye giriş yapamazsınız.


Aile Birleşimi Vizesi

Aile Birleşimi Vizesi Bulgaristan’da oturum izni olan yada Bulgaristan vatandaşı olan bir kişinin eşi, çocukları ve ebeveynleri ile Bulgaristan sınırları içerisinde bir araya gelmelerini yani birleşimini sağlayan D tipi vize türüdür.


Öğrenci Vizesi

Öğrenci Vizesi Bulgaristan’da eğitim görmek isteyen ( dil eğitimi, lisan, lisansüstü eğitim) kişilerin başvurmaları gereken ve 90 günden uzun olan D tipi vize türüdür. Bulgaristan öğrenci vizesi 2 şekilde değerlendirilmektedir. Bunlar;

  • 6 aylık D tipi öğrenci vizesi (Bulgaristan’da dil eğitimi yada üniversite öğrenimi görmek isteyen kişilere verilen vize türüdür)
  • 12 aylık D tipi öğrenci vizesi (Bilimsel araştırmalara katılacak olan bilim insanlarına, 1 yıl boyunca eğitim görecek olan üniversite öğrencilerine yada üniversite öğrenimi sonunda staj yapacak kişilere verilen vize türüdür)

Göçmenlerin Vatandaşlık Hakkı

Bulgaristan Hükümeti, Bulgaristan’da meydana gelen mübadeleler sonucunda Türkiye’ye göç edip, Bulgar vatandaşlığını kaybeden kişilere vatandaşlıklarını tekrar geri kazanmaları için hak tanımaktadır. 1877 yılında ilk olarak Kırım savaşı ile başlayan göçler, 1978 yılına kadar çeşitli mübadeleler sonucu devam etmiştir. Bu göçler ile Bulgaristan vatandaşlığını kaybeden göçmenler ile bu göçmenlerin aile üyeleri için yeniden vatandaşlık hakkı tanınmaktadır. Ayrıca Türk vatandaşlığından vazgeçmek isteyen göçmenler de çifte vatandaşlık hakkı ile Bulgar vatandaşlığına geçebilirler.

Eski Bulgaristan göçmenleri için vatandaşlık hakkından faydalanabilecek kişiler;

  • Mübadele yıllarında göç edenler
  • Göç eden göçmenlerin çocukları
  • Göç eden göçmenlerin torunları
  • Bulgaristan göçmeni ile soy bağının bulunduğunu kanıtlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları

Bulgaristan yasalarına göre, Bulgaristan göçmenleri vatandaşlık hakkı için göç eden kişi Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na, vatandaşlık sorgulaması yapılması amacı ile başvurması gerekmektedir. Başvuru sahibi vatandaşlığını geri kazandıktan sonra akabinde alt soydan gelen kişiler de vatandaşlık haklarını geri alabilmek için başvuru yapmaya hak kazanırlar. Aynı şekilde torunlar da vatandaşlık haklarını geri alabilmek için, alt soydan başvuru yapan kişinin vatandaşlığını almış olması gerekmektedir.

E-vize, vize başvurusu yapacak olan kişileri oldukça uzun ve karmaşık bürokratik işlemlerden kurtarmanın yanı sıra zamandan tasarruf etmelerini sağlayan bir vize türüdür. Ayrıca kapıda vize veren ülkelerin havaalanlarında oluşan uzun kuyruklara alternatif olan kolay bir sistemdir. E-vize daha çok turistik ve ticari vize başvurularında kullanılabiliyor. Bunun dışında kalan vize çeşitleri için e-vize uygulamasını kullanamazsınız.

Bilindiği üzere hızlı gelişen teknolojinin etkisiyle günümüzde internetin önemi oldukça fazladır. Sosyal hayatımızda, iş hayatımızda, gündelik hayatımızda olmak üzere hayatımızın her yerinde internet bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu durum ülkeler arası seyahatlerde gerekli olan vize için de geçerli olmaya başlamıştır.

Bulgaristan vize işlemleri için e-vize uygulaması bulunmamaktadır. Bulgaristan hükümetinin e-vize için yapacağı çalışmalar doğrultusunda, sizlere sayfamızda gerekli bilgileri sunmaya devam edeceğiz.

Herhangi bir sebeple farklı bir ülkeye giriş yapmak isteyen kişilerin, seyahatlerini planladıkları ülkenin Konsolosluklarından veya Başkonsolosluklarından alınan ve süreleri planlanan seyahatlerin nedenine göre değişiklik gösteren izne vize adı verilir. Alınan bu izin kişiye, vatandaşı olmadığı bir ülkeye giriş ve alınan vizenin geçerlilik süresi boyunca o ülkede konaklama hakkı tanımaktadır ve aralarında, vizeye gerek duyulmadan giriş hakkı tanıyan serbest giriş anlaşması bulunmayan ülkeler için geçerlidir. Bulgaristan ile Türkiye arasında böyle bir anlaşma bulunmadığından dolayı, Bulgaristan topraklarına giriş yapmak isteyen umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi olan vatandaşlarımız vize başvurusu yapmak zorundadırlar. Web sitemizin bu bölümünde, vize ücretleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Bulgaristan vize ücretleri, Bulgaristan Dış İşleri Bakanlığı tarafından belirlenmekte ve her yıl güncellenmektedir. Vize ücretleri, vizenin türüne ve geçerlilik süresine göre farklılık gösterir. Vize başvurunuzu yetkili bir acente aracılığı ile yapıyorsanız, vize ücretine ek olarak hizmet aldığınız acentenin belirlediği hizmet bedelini ödemelisiniz. Acenteye vereceğiniz hizmet bedeli de almak istediğiniz hizmetin şekline (sizin adınıza form işlemleri, kargo, express vize vb.) ve vize şartlarına göre değişiklik gösterir. Bu ek hizmetlerden faydalanmak zorunlu olmamakla birlikte başvuru sahibinin inisiyatifindedir. Son olarak vize başvuru ücretleri ve alınacak ek hizmetler döviz kuru üzerinden işlem gördüğü için TL karşılığı olarak farklılık gösterecektir.

Yapmış olduğunuz vize başvurusunun sonucu ne olursa olsun, konsolosluğa veya acenteye ödenen ücretlerin geri alınması söz konusu değildir. Aynı şekilde başvurunuzu acente aracılığı ile yaparken almış olduğunuz ek hizmetlerin ücretlerini de geri talep edemezsiniz. Bu sebeple olumsuz sonuçlanan başvuruların en önemli sebebi olan eksik evrak ve yanlış verilecek beyanlara çok dikkat etmelisiniz.

Daha önce de bahsettiğimiz üzere vize ücretleri, başvuru yapılacak vizenin türüne ve süresine göre değişiklik göstermektedir. Uzun süreli, kısa süreli, tek girişli, çift girişli, multi girişli gibi vize seçeneklerinde ödemeniz gereken ücret farklılık gösterir. Farklı vize türleri, farklı işlemler ve farklı ücretler vize başvuru sürecinizi oluşturmaktadır. Bu sebeple; vize ücretleri konusunda en doğru ve güncel bilgileri almak için, vize ücretleri sayfamızın sonunda yer alan iletişim numaralarından bizlere ulaşabilirsiniz. Vize danışmanlık merkezimiz ile iletişime geçtikten sonra, uzman danışmanlarımızın aracılığı ile vize ücretlerinin yanı sıra acentemizin hizmet bedelleri ile ilgili bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.

İlgili ülkenin konsoloslukları tarafından belirlenen vize ücretinin yanı sıra danışmanlık merkezimiz ile alacağınız hizmetler için sizlerden ücret talep etmekteyiz. Bulgaristan Konsolosluğu, alınan vize ücretleri için fatura düzenlememektedir. Fakat vize harcı dışındaki vize merkezimizden alınan her hizmet için fatura düzenliyoruz. Almak istediğiniz ek hizmetlerin çeşidine göre fiyatlarımız değişmektedir. Bu sebeple, iletişim merkezimizi arayarak verdiğimiz hizmetler ve ücretlendirmeler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Vize başvurusu sahipleri, başvuru için istenen evraklar ile birlikte başvurunun toplam maliyetini öğrenmek istemektedirler. Fakat toplam maliyet, alınan hizmet şekillerinde göre değişiklik göstermekte olduğu için bununla alakalı net bilgiye bizlerle iletişime geçerek en kolay şekilde ulaşabilirsiniz. Bunların dışında merak ettiğiniz diğer soruların cevaplarını sizlere en doğru şekilde vermekten mutluluk duyacağız. Bu sebeple şimdi bizlerle iletişime geçme zamanı, sizleri bekliyoruz.

Bulgaristan vize başvurusu nasıl yapılır?

Öncelikle başvuru yapacağınız vize çeşidine göre gerekli evraklarınızı hazırladıktan sonra isterseniz şahsi olarak konsolosluklardan, isterseniz sizin adınıza süreci yönetecek olan vize başvuru merkezlerinden yapabilirsiniz.

Bulgaristan turist vizesi ile AB üyesi ülkelere gidilir mi?

Bulgaristan turist vizesi ile AB ülkelerine giriş yapamazsınız. Bunun sebebi Bulgaristan’ın Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Schengen Bölgesi’ne katılmamasıdır.

Bulgaristan turist vizesi ile hangi ülkelere giriş yapabiliriz?

Öncelikle Bulgaristan turist vizeniz çift girişli veya multi özellikli olması gerekmektedir. Bu özellikte vizeniz var ise önce Bulgaristan’a giriş yapmak şartı ile; Romanya, Hırvatistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne giriş yapabilirsiniz.

Bulgaristan Schengen üyesi mi?

Bulgaristan Avrupa Birliği üyesidir fakat Schengen olarak geçmemektedir. Schengen’e üye ülkelerden alınan vize ile Bulgaristan’a giriş yapabilirsiniz. Fakat öncelikle Schengen vizesinin alındığı ülkeye giriş yapılması gerekmektedir.

Bulgaristan turist vizesi reddine nasıl itiraz edilir?

Vize başvurusunun yapıldığı Bulgaristan Konsolosluğu’na 14 gün içinde yazılı olarak itiraz edilmesi gerekmektedir. Yapmış olduğunuz itiraz sonucuna istinaden tekrar vize başvurusunda bulunabilirsiniz.

18 Yaşından küçükler için Bulgaristan vize başvurusu nasıl yapılır?

Kişi ebeveynleri ile birlikte gidiyorsa herhangi bir ekstra evrak ihtiyacı yoktur. Fakat yalnız seyahat edecekse, ebeveynlerinde alınan noter tasdikli bir izin belgesine ihtiyaç olacaktır.

Bulgaristan’a vizesiz giriş yapılabiliyor mu?

Umuma mahsus (bordo) pasaport sahipleri Bulgaristan vizesine tabidirler. Hususi (yeşil) pasaport ve Hizmet (gri) pasaport sahipleri kısa süreli olarak Bulgaristan’a vizesiz giriş yapabilirler.

Bulgaristan kapıda vize uygulaması var mı?

Bulgaristan üzerinden yapılacak transit geçişler için Bordo (umuma) mahsus pasaport sahipleri transit vizesine tabidir. Bulgaristan kapıda transit vize uygulaması bulunmamaktadır. Bulgaristan üzerinden gidilecek ülke Schengen ülkesiyse ve bu ülkenin vizesi bulunuyorsa transit vizeye gerek kalmaksızın geçiş yapılabilir.

Bulgaristan turist vizesi için otel rezervasyonu yaptırmalı mıyım?

Evet, vize başvurunuzu yaparken hazırlamanız gereken evraklarda Bulgaristan’da ki otelden alınan konaklama belgenizin olması gerekmektedir. Nerede konaklama yapacağınızı belgelemeyen kişilerin vize başvurusu olumsuz sonuçlanacaktır.

Bulgaristan yeşil pasaport sahiplerinden vize istiyor mu?

Bulgaristan Yeşil Pasaport (Hususi) sahiplerinden vize talep etmemektedir. Bu pasaporta sahip kişiler her 6 ayda, 90 günü aşmayacak şekilde konaklama yapabilirler.

Bulgaristan vize başvurum kaç günde sonuçlanır?

Başvuru evraklarını eksiksiz ve doğru şekilde teslim edilmesi durumunda; C tipi vizeler 7-10 gün, D tipi vizeler 10-30 gün arasında sonuçlanmaktadır.

Liçna Karta nedir? Nasıl alınır?

Bulgaristan sınırları içerisinde geçici yada kalıcı oturum izni almış yabancı ülke vatandaşlarına verilen oturum kartıdır. Lina Karta sahip olabilmek için D tipi vize sahibi olmanız gerekmektedir.

Bulgaristan öğrenci vizesi kaç günde sonuçlanır?

Evraklarınızın eksiksiz ve doğru olması ile beraber 10-14 gün arasında vize başvurunuz sonuçlanır.

Bulgaristan öğrenci vizesi ile hangi ülkelere giriş yapabilirim?

Bu vize ile Romanya, Hırvatistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne giriş yapabilirsiniz.

Bulgaristan transit vizesi ile kaç gün konaklayabilirim?

Almış olduğunuz transit vize ile Bulgaristan topraklarında 2 gün konaklama izniniz bulunmaktadır.

Bulgaristan aile/arkadaş vizesi için davetiye almam gerekiyor mu?

Bulgaristan’da geçici yada kalıcı olarak yaşayan tanıdıklarınızı ziyaret edebilmek için, orada yaşayan kişiden davetiye almak zorundasınız. Fakat vize alabilmek için davetiyeye ek olarak Bulgaristan topraklarında yaşayan tanıdıklarınızdan farklı belgeler de istenmektedir.

Bulgaristan’dan almış olduğum davetiye ile en fazla kaç günlük vize alabilirim?

Davetiyeyi gönderen kişi 1.dereceden akrabanız olmadığı sürece vizeniz en fazla 30 günlük verilmektedir. 1.derece akrabalardan alınan davetiyelerde Bulgaristan Konsolosluğu’nun verdiği vize süresi değişmektedir.

Bulgaristan multi girişli transit vizesini nasıl alabilirim?

Multi girişli transit vize başvurusu yapılırken bunun sebebini açıklayan gerekli evrakları Bulgaristan konsolosluğuna sunmanız gerekmektedir. Örneğin: Romanya, Kosova, Makedonya ülkelerinde şirketleriniz ya da yoğun çalıştığınız partnerlerinizden davetiye veya yaptığınız ithalat ve ihracatlarının gümrük beyannamelerini sunarsanız, bu sizin çok girişli transit vize almanızı kolaylaştıracak evraklardır.

Bulgaristan aile birleşimi vizesi ile Bulgaristan vatandaşlık hakkını ne kadar sürede kazanabilirim?

Bulgaristan hükümetine bağlı olarak , aile birleşimi vizesi ile 5 yıl Bulgaristan topraklarında yaşamanız durumunda vatandaşlık hakkı kazanırsınız.

Çok girişli Bulgaristan ticari vize nasıl alabilirim?

İlk ticari vize başvurunuzdan sonraki başvurunuzda iş ilişkilerinizi (ithalat, ihracat, sözleşme, anlaşma) ispatladıktan sonra çok girişli (multi) Bulgaristan ticari vizesi alabilirsiniz.

Bulgaristan ticari vizesi ile turistik gezi yapabilir miyim?

Evet, sahip olduğunu ticari vize ile Bulgaristan’a turistik olarak ziyaret gerçekleştirebilirsiniz. Faka turistik vize ile ticari faaliyet yapamazsınız.